Salamura Tuzun Faydaları
Salamura Tuzu
Salamura ülkemizde; peynir, zeytin, turşu, asma yaprağı,
balık gibi yiyeceklerin bozulmaması, lezzetlenmesi için yiyeceklerin tuzlu suya
koyularak fermente edilmesi demektir. Yiyeceklerin içerisinde koymak için
hazırlanan bu tuzlu suyun ham maddesi olan tuza da salamura tuz
denmektedir.
Salamura tuz diğer adıyla deniz tuzu ya da kaya tuzu,
yemeklerimizde kullandığımız sofralık tuzlardan daha büyük ve kristal ve şeffaf
yapıya sahiptir. Salamura tuzları uzun vadeli tüketeceğimiz gıdalarda kullanmamızın
en önemli sebebi de katkı maddesi içermiyor olmasıdır. Salamura tuzları
özellikle yaz aylarının sonlarında ve sonbaharın başlarında ulaşmak turşuyu çok
seven bir toplum olduğumuzdan dolayı oldukça basit ve uygun fiyatlıdır.
Salamura Tuz Nasıl Saklanmalı?
Salamura tuz, sofra tuzu olarak bildiğimiz tuzlar gibi rafine edilmediği için çok kısa
bir sürede rutubetlenir ve bulunduğu ortamdaki kokuyu içine hapseder. Eğer ki
aldığınız salamura tuz büyük bir pakette ise ve hemen tüketmeyeceksiniz paketin
ağzının tamamen kapalı olduğuna güneşle temas halinde bulunmadığına ve nemsiz
bir ortamda tutulduğundan emin olmalısınız. Eğer ki günlük yiyecekleriniz için
salamura tuzu tercih ediyorsanız salamura tuzları biraz döverek ve küçük
kaplara koyarak sofralarınızda servis etmeli ardından tekrar paketine koyarak
özenle saklamalısınız.
Salamura Tuzu Yiyeceklerde Nasıl Kullanmalıyız?
Salamura tuzu; peynir, zeytin, turşu ve asma yapraklarınızı
korumak ve tatlandırmak için kullanacaksanız öncelikle yiyeceği ağzını hava
almayacak şekilde kapatacağınız bir kaba koymalısınız bunun için her yerden
uygun bir şekilde temin edebileceğiniz turşu bidonlarını kullanabilirsiniz.
Yiyeceklerinizi istediğiniz şekilde hazırladıktan sonra salamura tuzların kolay
erimeyen bir yapıya sahip olmasından dolayı başka bir kapta suyla
çözündürdükten sonra yiyeceklerinizin üzerine eklemeniz salamura işlemini
gerçekleştirirken kendinizi garantiye almanızı sağlar. Tabi ki isteğinize göre
salamura tuzları öncesinde eritmeden de kullanabilirsiniz fakat bu durumda
hazırlamış olduğunuz ağzı kapalı yiyeceklerinizi günde birkaç kere aşağı yukarı
sallayarak salamura tuzların erimesine
yardımcı olmalı ve tuzların her yiyeceğe işlemiş olmasından emin olmalısınız.
Salamura Tuzun Faydaları
Salamura tuzların sofra tuzları gibi işlem görmemiş olmaması
nedeniyle doğal yapısını bozulmamıştır. Salamura tuzlar mineral
bakımından oldukça zengindir içerisinde demir, kalsiyum ve magnezyum
bulundurmaktadır. Salamura tuzu kan basıncı yani tansiyonumuzu yükseltme durumunda
sofra tuzları kadar zararlı değildir. Salamura yani kaya tuzunun üzerinde
yapılan araştırmalar sonucunda strese karşı iyi geldiği ve kaya tuzu
mağaralarının astım gibi solunum yolu
rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca salamura tuz içerisinde
bulunan minerallerin hücresel emilimini kolaylaştırmakta vücudumuzun pH
dengesini korumakta ve vücudumuza biriken zararlı maddeleri dışarıya
atmamızda yardımcı olur.
Salamura Tuz Nelere İyi Gelir?
Salamura ya da diğer adıyla kaya tuzunun faydalarına
bakacak olursak genel olarak mide problemlerine, solunum yolu
sıkıntılarına ve kan basıncı ve kan şekerine olan faydalarını görebiliriz.
·
İştahınızı
açar.
·
Sindirim
bozukluklarına örneğin mide ekşimesine karşı fayda sağlar
·
Salamura tuz,
limon suyu ile tüketildiği zaman bağırsak solucanlarının atılmasına karşı doğal
bir yardımcıdır.
·
Salamura tuz
ve limon suyu karıştırılarak tüketildiğinde mide bulanmasına ve istifra etmeye
iyi gelir.
·
Kan
basıncınızı dengeleyerek tansiyonunuzun yükselmesini önler.
·
Kan dolaşımınızı
hızlandırarak daha genç ve sağlıklı kalmanızı sağlar.
·
Kaya tuzu
mağaraları solunum yolu rahatsızlığı çekenlere şifa kaynağıdır.
Salamura Tuzun İçindeki Mineraller
Salamura tuzlarının içerisinde 80’den fazla mineral
bulunmaktadır. Rafine tuzlar gibi işlem görmemiş olduğu için minerallerden
yararlanma oranınız salamura tuzlarında çok daha fazladır. İçerisinde bulunan
magnezyum ve kalsiyum sayesinde diş, kemik ve kaslarınız için takviye almış
olurken sülfür sayesinde eklemlerinizdeki sıkıntıları giderir aynı zamanda obezite
ve diyabetten korur.
Salamura Tuzunun Kalorisi
Salamura tuzun
kalorisinden bahsetmeden önce
dünya genelinde hizmet veren sağlık kuruluşları tarafından yapılan açıklamalara
göre günlük bir bireyin alması gereken tuz miktarı 5 gram olarak
belirlenmiştir. Bu yüzden sizlerle günlük 5 gram tuz aldığınız zaman ne kadar
kalori almış olduğunuzu paylaşacağız. 5 gram tuz yaklaşık bir çay kaşığı
tuza denk gelmektedir. Bir çay kaşığı salamura tuzda 0 kalori bulunmaktadır.
Salamura Tuzun Zararları
Salamura tuzda bulunan
sodyum, sağlıklı bireylerin vücudunda depo edilmez ve tüketildikten sonra hemen
dışarı atılır. Fazla salamura tuz tüketimi sonrasında tüketen kişilerde;
tansiyon yüksekliğine, uzun vadede mide ve ağız kanserlerinin
oluşmasına ve normalden fazla susama isteğine karşılık su içildiğinde
içilen suların ödem olarak vücudumuzda tutulmasına neden olur. Normalden
fazla su içildiği için oluşan ödemler kişiyi olduğundan daha şiş
göstermektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder